Što je DKU?

Učenje zalaganjem
u zajednici
Rješavanje društvenih
problema
Primjena teorijskog znanja
u praksi
Preuzimanje aktivne
uloge

Što je društveno korisno učenje?

Društveno korisno učenje (DKU) ili model učenja zalaganjem u zajednici je način putem kojeg studenti mogu svoja teorijska znanja primijeniti u stvarnom životu i doprinijeti razvoju svoje zajednice. Osim što se mladim naraštajima daje mogućnost aktivnog sudjelovanja u rješavanju društvenih problema, povezuje ih se s ostalim relevantnim dionicima u zajednici koji im mogu pružiti dodatna znanja i vještine.Razlikuje li se društveno korisno učenje od studentske prakse ili volontiranja?

Za razliku od studentske prakse ili volontiranja, društveno korisno učenje izravno povezuje interese studenata sa potrebama šire društvene zajednice na obostranu korist. S obzirom na to da su u hrvatskome društvu jedan od glavnih problema nezaposlenost mladih i sve veća pasivnost građana, društveno korisno učenje može biti nova smjernica za održivost društva jer potiče osobni razvoj mladih i pruža znanja za aktivnije građanstvo.

Što je Centar za društveno korisno učenje?

To je jedinstveno mjesto za razvijanje ovog modela učenja u našem gradu! Uspostavljen je zahvaljujući zajedničkim naporima i suradnjom pet organizacija civilnog društva i splitskog Ekonomskog fakulteta. U Centru možeš saznati sve što te zanima o društveno korisnom učenju i početi avanturu razvoja osobnih i profesionalnih kompetencija, kojima ćeš doprinijeti razvoju lokalne zajednice!

Kako i ti možeš sudjelovati?

Ako si student/ica zadnje godine preddiplomskog, stručnog, diplomskog ili specijalističkog diplomskog stručnog studija na Ekonomskom fakultetu u Splitu, upiši izborni kolegij Stručna praksa-DKU, u sklopu kojeg možeš izabrati udrugu u kojoj ćeš sudjelovati u programu DKU!

Drugi način za tvoje uključivanje je volontiranje! Javi se Centru za DKU ili nekoj od udruga koje provode ovaj program i postani dijelom činjenja svoje zajednice boljim mjestom!

Tko je sudjelovao u pokretanju splitskog Centra za DKU?

Uz Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, za osnivanje Centra zaslužne su sljedeće organizacije civilnog društva: Klub mladih Split, Udruga MoSt, Udruga Srce, Udruga Naša dica iz Kaštela i TOMS – Udruga tjelesnih invalida Trogir.